top of page
Vyhledat
  • martinvosecky

Kecy v kleci — energetizace firem

Musíme energetizovat náš tým; zklamal, neenergetizoval; energetizujeme obchodní oddělení, jdeme na energetizační trénink. Strašné fráze, nejspíš je občas použiji sám také.


Vlastně nevím, co si mám pod tím představit, když se energetizuje tým. Je to asi něco jiného, než „nadchnout lidi“? A to je co? Přijde velký vůdce do zasedačky a po jeho projevu mu lidi tleskají ve stoje, odcházejí a nesou si sebou Slovo, o které se poté doma podělí se svými nejbližšími?


Osobně mám zkušenost, že velcí firemní vůdci v akci spíše své lidi vyděsili či otrávili, ale že by někoho energetizovali… HR se možná energetizují mezi sebou na svých seminářích, ale to nemá se skutečným životem nic společného.


Tohle má: Majitel už nevěděl, jak dostat ze svých lidí víc. Zaplatil jim hory, doly, školení, výsledky byly pořád stejné. Energetizoval, sestavoval motivační programy a oni pořád nic. Začal přemýšlet o tom, co vlastně od nich chce.

Protože je současně i muzikant, tak věděl, že kapela musí být dobře sehraná a pak ji to baví. A pak má energii, a pak je lidi rádi poslouchají.


Jeho tým ale netáhl za jeden provaz, nebyl sehraný, navzdory snahám trenérů.


Pak ho to napadlo. Jednou v zimě, když se brzy stmívalo, měl poradu se svými obchodníky a výrobními lidmi. „Něco Vám ukážu“, povídá majitel.


Nechal zhasnout a v šeru vytáhl monočlánek, na kterém jen tak prsty přidržel dva kabely, ke kterým byla připojena žárovka.

Trošičku svítila. „Moc energie to není. Připojím svoji manželku.“ Dal jí druhý monočlánek, připojili je k sobě a žárovka svítila víc.

Ale stále to nebylo ono. Rozdal každému po baterii. Spojili je dohromady. Žárovka zářila to tmy. Těchto pár minut si každý z nich bude pamatovat do konce života.


Navrhuji, aby si každý interpretoval historku s monočlánky po svém. Nezapomeňte si však hned zítra koupit BOBO blok, protože lidé, kteří ho vyrábějí a prodávají, ví docela hodně o tom, co to je energie a kde se bere.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Pracovitý idiot vám spolehlivě rozloží tým

Určitě jste se s tímto typem v práci setkali. Již v 19. století na toto nebezpečí poukázal pruský generál a teoretik von Moltke. Pracovitý idiot nemá nikterak nízké IQ, protože skutečně hloupý člověk,

Opravdu si myslíte, že vedete A-tým?

Mezi personalisty se říká, že prvotřídní manažeři si vybírají prvotřídní spolupracovníky a manažeři druhé jakosti si vybírají lidi třetích a nižších kvalit. Legenda reklamní branže David Ogilvy prý vž

Je mi padesát a nemám práci

Sněhulák musí přemýšlet o tom, co bude dělat, až se oteplí. Padesátníci nemohou sehnat práci. Firmy pláčou, že nemají kvalifikované zaměstnance a musí je dovážet ze zahraničí. Podivná doba. Když jsem

bottom of page