top of page
Vyhledat
  • martinvosecky

Anděl zkázy

Rodí se z koktejlu nejlepších úmyslů přesvědčení o tom, že “to nějak dopadne”.


Ty správné grády dodá tomu lektvaru velká dávka naivity, která má na láhvi napsáno “pozitivní myšlení”. Kdeže se to pije? Leckde. Jak se to projevuje? Zhroucením. Je na to léčba? Ano. Jak se jmenuje? Anděl zkázy.


To, že se firmě začne dařit špatně, není nic nenormálního, stává se to čas od času každé. Vedení, popřípadě vlastníci, stále věří, že situaci zvládnou, hledají příčiny mimo své řady, tedy venku. A často se pletou, což je bohužel také normální. A tak milá firma upadá, až dojde i tomu největšímu zabedněnci, že se musí vyměnit vedení. A přichází krizový manažer, v očích mnohých anděl zkázy.


Tento text je určen zaměstnancům a manažerům firem, kteří mají pocit, že se jejich společnost řítí do problémů a vedení nepřijímá ta správná rozhodnutí. Když budete mít štěstí a budete dělat správné věci, tak to pro vás může být šance, která se dvakrát neopakuje.


Pro vás je klíčové pochopit, jak krizový manažer přemýšlí a v jaké je vlastně situaci. Vždy má málo času (protože firma kolabuje) a má jasně finančně měřitelné zadání, aby se dala posuzovat efektivita jeho počínání. Začne ořezávat náklady takovým způsobem, o jakém se vám nejspíše ani nesnilo. Začne vyjednávat s dodavateli o odložení úhrad faktur po splatnosti, prodloužení lhůt splatnosti a snížení cen jejich produktů. Velice pravděpodobně začne organizovat nová výběrová řízení na dodavatele, kde hlavním kritériem budou cena a splatnost. Začne se dívat na produktivitu práce, začne “vymísťovat” pro společnost neklíčové činnosti, počínaje zpracováním mezd, ostrahou, stravováním, zdravotní péčí nebo údržbou. Někdy to dojde tak daleko, že outsourcuje úplně všechno až na myšlenku, která firmu drží.

Samozřejmě začne propouštět. Když do vaší firmy jde, tak ví, že mezi vámi budou lidé, kteří jsou nakloněni změnám, oponenti změn a “šedá masa, jež se přidá k vítězi”. Pro vás bude samozřejmě lepší, když budete v té první skupině, ta druhá bude zlikvidována a “šedá masa” bude sloužit jako další zdroj úspor.


Staňte se proto spojencem, nejlépe ještě před jeho příchodem. Podívejte se kolem sebe, začněte přemýšlet, co by se dalo dělat jinak, kde by se našly další úspory, co by se dalo zrušit. Zkuste si představit, co byste dělal jinak. Že se to týká i vás? To přece nevadí, můžete dělat něco jiného. A až krizový manažer přijde, máte hned téma k rozhovoru, předložíte mu nápady, které potřebuje. Každý potřebuje spojence.


Že nejste práskač a musíte držet basu? Tak se rozhodněte, kam patříte. Jestli jste součástí řešení, anebo se solidárně začleníte mezi ostatní součásti problému a budete s nimi sdílet jejich osud.


Někdo tomu říká konec starých časů, jiný budoucnost.



Martin Vosecký



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Pracovitý idiot vám spolehlivě rozloží tým

Určitě jste se s tímto typem v práci setkali. Již v 19. století na toto nebezpečí poukázal pruský generál a teoretik von Moltke. Pracovitý idiot nemá nikterak nízké IQ, protože skutečně hloupý člověk,

Opravdu si myslíte, že vedete A-tým?

Mezi personalisty se říká, že prvotřídní manažeři si vybírají prvotřídní spolupracovníky a manažeři druhé jakosti si vybírají lidi třetích a nižších kvalit. Legenda reklamní branže David Ogilvy prý vž

Je mi padesát a nemám práci

Sněhulák musí přemýšlet o tom, co bude dělat, až se oteplí. Padesátníci nemohou sehnat práci. Firmy pláčou, že nemají kvalifikované zaměstnance a musí je dovážet ze zahraničí. Podivná doba. Když jsem

bottom of page